No votes yet.
Please wait...

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Předmětem dnešního karetního rozboru na webu Pán Prstenů LCG bude další ze zástupců orlí letky uvedený v rámci prvního cyklu Stíny Temného hvozdu – a to jmenovitě orel Landroval. V jeho případě se jedná o unikátního spojence, který na rozdíl od všech těch Orlů z Mlžných hor, Okřídlených strážců a Vazalů Pána větru nemůže být ve hře zastoupen vícekrát – tedy zároveň s jinou kopií téhož jména vyloženou na stole. Stejně jako všichni ostatní orli spadá do sféry taktiky a jeho vynesení z ruky na stůl nás bude stát až 5 zdrojů. To je první a asi největší potíž s tímto spojencem. Cena je totiž velmi vysoká, a pokud budete ochotni (a schopní) zaplatit takové množství zdrojů, musí se jednat o kartu s opravdu mimořádným dopadem na hru.

Z hlediska statistik se jedná o čísla, která uvedené ceně zase až tak neodpovídají. Síla vůle 1, útok 3, obrana 1 a 4 životy. Samozřejmě čísla to nejsou nízká, ale srovnejme je například s Orli z Mlžných hor, kteří nabízejí hodně podobné hodnoty, rovnoměrněji rozvrstvené (2-2-2) s potenciálem pro jejich další růst a přijdou vás na čtyři zdroje. Landroval navíc nabízí klíčové slovo Strážce, tudíž jeho hodnota poroste v závislosti na počtu hráčů, nicméně s obranou na hodnotě 1 toho příliš neubrání. Dostáváme se tedy k hlavnímu důvodu oné přemrštěné ceny a tou je jeho reakce: Poté, co je zničena karta hrdiny, vrať Landrovala zpět do ruky jeho vlastníkovi, abys tohoto hrdinu vrátil zpět do hry s 1 žetonem poškození. Tuto reakci lze použít nejvýše jednou za hru. Ještě bych doplnil, že nejste omezeni na svého hrdinu, ale lze takto zachránit i hrdinu vašeho spoluhráče, přičemž Landroval se vrací samozřejmě na vaši (tedy majitelovu) ruku.

Znovuoživení hrdiny je opravdu mimořádně silnou schopností a rozhodně by se nemělo jednat o věc ve hře běžnou. Ztráta hrdiny, pokud k ní nedojde v samotném závěru hry, kdy už finišujete ke splnění cíle, se velmi často rovná postupné ztrátě celé družiny a zdrcující porážce, tudíž karty, které dokáží tuto ztrátu anulovat (a ještě dotyčného hrdinu prakticky uzdravit) jsou velmi vzácné. Je zde událost ze sféry taktiky Štěstí nebo osud (Fortune or Fate), která to dokáže také, ale i její cena 5 žetonů je jasnou známkou politiky neudělat tyto efekty ničím běžným.

Možná se tedy nabízí otázka, proč vlastně Landroval není častěji součástí herních balíčků. Jeden důvod již zazněl, a tím je vysoká cena. Pět žetonů z jedné sféry je zkrátka proklatě mnoho. Tento problém se dá samozřejmě obejít mnoha způsoby (třeba využitím karet Gondorský roh, Správce Gondoru, Bojová píseň, Radagast), ale vynesení jinak v podstatě průměrného spojence i tak obětuje minimálně jedno kolo. Další věc je jeho unikátnost. Určitě se nevyplatí zařazovat Landrovala do balíčku ve více kopiích, protože jej stejně nemůžete mít ve hře víckrát. Výjimky potvrzující pravidlo (jako například spojenci Henamarth Píseň řeky nebo Arwen Undomiel) samozřejmě existují, ale v jejich případě se jedná o mnohem zásadnější charaktery s výrazně nižší cenou i křehkostí. Vtip je pak v tom, že Landrovala musíte mít v dotyčném okamžiku ve hře. To je rozdíl oproti kartě Štěstí nebo osud (Fortune or Fate), která dokáže hrdinu vytáhnout z odhazovacího balíčku i několik kol poté, co došlo k jeho ztrátě. Její zaplacení však bude po ztrátě hrdiny ještě těžším oříškem. Landroval na druhou stranu působí jako postava ve hře, která se dá využít k mnoha jiným činnostem, než přijde jeho okamžik. V podstatě se tak jedná o karty srovnatelné, z mého pohledu je Landroval lépe využitelný, ale nic to nemění na tom, že většinou se ani jedna ze zmíněných karet do balíčku zkrátka nedostane. Ono je celkově lepší při znalosti scénáře, který vás čeká, spíše pracovat na tom, jak hrdiny udržet ve hře a v závislosti na nástrahách dobrodružství neriskovat jejich život nějakými krkolomnými kousky, než se složitě připravovat na to, co udělat s tím, až se hra bude vyvíjet špatným směrem.

Vůči Landrovalovi to nejspíš bude kruté, ale navzdory možnosti jej vyhledat událostí Přilétají orli, možnosti platit nejen hrdinou, ale i Radagastem v orlím balíčku a využití synergie zejména s Orli z Mlžných hor, jde tento spojenec nemilosrdně stranou. Nejedná se rozhodně o slabou postavu, nicméně silný trojblok karet jako je Vazal Pána větru, Okřídlený strážce a Orli z Mlžných hor zkrátka i v orlím balíku podle mého názoru nenechávají Landrovalovi (ale i jiným) dostatek prostoru.

Sepsal pro vás Libor

img

O synu Pána větru

Landroval byl jedním z velkých orlů ve Středozemi, dokonce potomek jejich pána Thorondora.

Říkalo se, že Landroval a jeho bratr Gwaihir pomohli společně s Thorondorem zachránit Berena a Lúthien z pevnosti Angband.  Během třetího věku, je možné, že Landroval bojoval i v Bitvě pěti armád s ostatními orli.

Landroval s Gwaihirem často pomáhali Gandalfovi a jeho společníkům z různých nebezpečných šlamastik. Zúčastnil se dokonce i bitvy o Morannon, kde přepadl a zaútočil na Nazgûla a jeho kácející bestie. Spolu s Gandalfem, Gwaihirem a Meneldorem zachránili také zmoženého Froda Pytlíka a Sama Křepelku z rozpadající se hory osudu v Mordoru.

Zdroj: lotr.wikia.com

Pamela_Shanteau_-_Landroval


Originální znění karty v EN:

Landroval
Type: Ally Sphere: Tactics
Cost: 5
Willpower: 1 Attack: 3 Defense: 1 Hit Points: 4
Creature. Eagle.
Sentinel. Landroval cannot have restricted attachments.
Response: After a hero card is destroyed, return Landroval to his owner’s hand to put that hero back into play, with 1 damage token on it. (Limit once per game.)

Set: AJtR Number: 53
Quantity: 3
Illustrator: Allison Theus

Sdílej kartu s přáteli !

    One thought on “Landroval (PdR 53)”

    1. Jo je dost velká a nějak jsem jeho schopnost ještě při hře nepoužil. Ale i tak, když je dostatek zdrojů,koupím si ho a jako další útočník do týmu je dobrej :mrgreen: Na Orli z hor však nemá

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.