Dědicové Númenoru, Doplňky

Kopí z citadely (DN 9)

Kopí z citadely (DN 9) je doplnok zo sféry taktiky (tactics) za cenu 2 zdrojov. Jeho vlastnosti sú Předmět (Item) a Zbraň (Weapon). Text na karte znie nasledovne: Připoj k postavě ve sféře taktiky. Omezení. Nejvýše 1 na postavu. Reakce: Poté, co je postava s tímto doplňkem vyhlášena za obránce,  uděl 1 poškození útočícímu nepříteli. Doplnok je robený pre obrancov, ale nezvyšuje silu obrany. Namiesto toho udelí 1 zranenie nepriateľovi, ktorý útočí ak je postava s týmto doplnkom vyhlásená za obrancu. Rovnaký efekt už v hre máme. V základnej sade sa ním môže pochváliť spojenec Gondorský kopiník (ZS 29). O nepriateľa s 1 bodom zdravia sa postará bezodkladne. So silnejšími súpermi je to však horšie. So silou obrany 1 a 1 bodom zdravia sa dlho na stole neohreje. Doplnok Kopí z citadely sa dá pripojiť len k postavám zo sféry taktiky. Má Omezení (Restricted), čo znamená, že takéto doplnky (s Omezením) môže mať postava len dva. Konkrétne však Kopí z citadely môže byť len jeden na postave. Je to zbraň pre stabilných obrancov, ktorí sa v… Číst dále

Cíle, Khazad-Dúm

Opuštěné nářadí (K-D 29)

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Už samotný název napovídá, že to je přesně ta karta cíle, která vás nejjistěji dostane ven – viz při hraní 3. scénáře Khazad–dûm – Útěk z Morie. V balíku setkání ji najdeme pouze v jedné jediné kopii. Její text zní, že Opuštěné nářadí získává vlastnost: „Akce obnovení: Vyčerpej hrdinu s tímto doplňkem, abys na únik z temnoty přidal jeden žeton postupu.“ Pro splnění karty scénáře Únik z Temnoty (2B) jsou potřeba 4 žetony postupu, ale na kartu není možné umístit žetony postupu jinak, než právě prostřednictvím Opuštěného nářadí. Fáze úkolu tedy rozhoduje jen o tom, zda úkol byl nebo nebyl úspěšný a zda se tak navýší nebo nenavýší ohrožení hráčů, žádného pokroku jím dosáhnout nelze (kromě pokládání žetonů na aktivní lokaci). Časování ve fázi obnovení se většinou příliš neřeší, ale zde to význam má, takže pro jistotu. Ve fázi obnovení se nejdříve připraví všechny postavy, navýší se ohrožení o 1 a posune se žeton prvního hráče. Žádná z těchto činnosti podle pravidel (strana 31) nemůže být přerušena akcí hráče, takže teprve po všech těchto náležitostech můžete vyčerpat hrdinu s nářadím… Číst dále

Dlouhá tma, Doplňky

Kroužkové brnění (DT 80)

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Kroužkové brnění (Ring Mail 80) je doplnok zo sféry Taktika. Za cenu dvoch zdrojov získate nasledovný efekt: Připoj k postavě Trpaslíka nebo Hobita. Omezení. Postava s tímto doplňkem získá +1 život a +1 obranu. Jednou zo slabín Trpaslíkov v hre PP LCG je práve obrana. Kroužkové brnění to zlepšuje a ešte majiteľovi zvýši počet životov o 1. Počet životov je naopak slabinou pre Hobitov, kde 3 životy nájdete len výnimočne. Výhodou je, že sa môže pripojiť k postave, teda nemusí to byť len hrdina, ale iba len na Trpaslíka alebo Hobita. Vhodný kandidát je napríklad Dáin Železná noha (sám osebe má obranu 3, čo je doteraz najviac zo všetkých trpaslíkov), ale ak mienite využiť jeho vlastnosť, tak nesmiete zabudnúť na nejakú možnosť ako ho obnoviť (napr. doplňkom Nečekaná Odvaha). Kroužkové Brnění je tiež užitočné pre hrdinu Froda Pytlíka, kde keď sa bráni, zvýšenie ohrozenia z jeho vlastnosti je znížené o 1. Tiež ho môžete dať napríklad na hrdinov Dvalina alebo Bifura, čím dosiahnu obranu 3 ako má Dáin Železná noha. V dvoch prípadoch je ale lepšie použiť Zbroj… Číst dále

Doplňky, Základní sada

Trpasličí sekyra (ZS 41)

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Trpasličí sekyra je doplnok zo sféry taktika, ktorý je s nami už od Základnej sady (CORE). Za dva zdroje získate nasledovné použitie: Připoj k hrdinovi. Omezení. Hrdina s Trpasličí sekyrou získá +1 útok. (+2 , pokud je tento hrdina Trpaslík.) Takže funguje len na hrdinov a je to predmet s Omedzením, čiže musíte dávať pozor že komu ju dávate, ak máte takých predmetov viac – zatiaľ nič neobyčajné. Čo sa týka využiteľnosti, tam to je trochu obšírnejšie a nie úplne jednoznačné, tak poďme postupne. Je obmedzená len na hrdinov, takže ak chcete posilniť spojenca, tam jasne vyhráva využitie doplnku Sekera z Trpasluje (Khazad-Dûm 7). Pre hrdinov netrpaslíkov ponúka silu útoku len 1 za cenu dvoch zdrojov. Ak máte prístup ku sfére Velení, tak Dúnadanská značka poskytne silu útoku +1 za cenu 1 zdroja a ešte môžete dať všetky tri kópie na jedného hrdinu a nemusíte sa trápiť s Omezením. V rámci sféry Taktika máte v Základnej sade doplnok Čepel z Gondolinu, ktorý sa viac oplatí ak bojujete s veľa Orkami a ešte pri ich zabíjaní získavate žetóny postupu. Doplnok… Číst dále

Doplňky, Základní sada

Gondorský roh (ZS 42)

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Gondorský roh (Horn of Gondor) má trait Artefakt, čo sa bude dať využiť v 3. cykle – Against the Shadow, kde je doplnok Barahirův prsten (Ring of Barahir). On dáva pripojenému hrdinovi +1 život za každý artefakt, ktorý ten hrdina má (a sám je artefaktom). Navyše je jedinečný a s Omezením, takže ich nemôžete mať viac v hre a mali by ste si rozmyslieť že na koho ho zahráte, ak máte viacero doplnkov s Omezením. Jeho reakcia je veľmi jednoduchá, teda dáva zdroj pripojenému hrdinovi vždy keď umrie nejaká postava. Pri sólo hre bude užitočný len ak plánujete obetovávať spojencov na obranu (napr. starý známy Zvěd od Sněžné). Ak sa snažíte nestrácať spojencov (alebo nedajbože hrdinov), tak ho využijete len vzácne. Dobrý balíček pre Gondorský roh sú napr. Orli, teddy červený balík sféry taktiky (hlavne Vazal Pána Větru a Okřídlený strážce), ktorí po využití obvykle idú preč z hry (pokiaľ nechete zaplatiť1 zdroj, aby Okřídlený strážce ostal v hre), alebo Rohan, hlavne ak plánujete využívať ich efekty ako napr. Krotitel koní z Úvalu (odhoďte ho, aby ste pripravili… Číst dále

Cíle, Khazad-Dúm

Pochodeň (K-D 41)

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Při bloudění v temnotách Khazad-dȗm nám bude od počátku nápomocna karta cíle s názvem Pochodeň (Cave Torch), se kterou jsme se setkali už v příběhu Do jámy (Into the Pit), později i ve scénářích Dlouhá tma (The Long Dark) či Základ kamene (Foundations of Stone). Zároveň se jedná o poměrně stěžejní kartu, takže s vaším dovolením bych sem zkopíroval lehce zestručněnou pasáž z recenze a můžeme se posunout dál. Pochodeň při přípravě hry připojíte ke zvolenému hrdinovi, ale nezapomeňte, že se jedná o doplněk s vlastností Omezení. Postava tím pádem nemůže nést pochodeň a k tomu třeba ještě dvě sekery. Karta cíle pak má následující akci: Vyčerpej Pochodeň, abys umístil až 3 žetony postupu na lokaci s vlastností Tma (Dark). Věc však má jeden háček. Následuje totiž ještě Povinný efekt, kdy po vyčerpání pochodně je odhozena vrchní karta z balíčku setkání, a pokud se jedná o nepřítele, je tento nepřítel přidán do oblasti odhalení. Jiné druhy karet končí na odhazovacím balíčku. Můžete tak stát před vskutku zajímavými dilematy, a to jestli použít pochodeň a posvítit si do temných zákoutí chodeb… Číst dále