Drúadanský les, Spojenci

Strážce Bílé věže (DL 41)

Strážce Bílé věže (DL 41) je neutrálny spojenec za cenu 3 zdrojov. Jeho atribúty sú sila vôle 1, sila útoku 0 a sila obrany 2. Má 3 body zdravia a vlastnosť Gondor. Na karte nájdeme nasledujúci text: Pokud všichni hrdinové pod tvou kontrolou náleží do stejné sféry vlivu, smíš udělit poškození z nebráněných útoků nepřátel Strážci Bílé věže místo hrdinovi pod tvou kontrolou. V tejto recenzii sa opäť ocitneme pri mono hracom balíku. Pod týmto pojmom si predstavme typ hracieho balíka, kedy majú všetci hrdinovia pod kontrolou hráča, vytlačený rovnaký symbol sféry vplyvu. Plná podpora sa objavila až v 3.cykle s názvom Proti stínu. Tu nájdeme dosť kariet, ktoré sú zamerané len na mono balíky. Strážce Bílé věže nie je najlacnejšia karta. 3 zdroje sú už mierne nad priemerom v porovnaní s tým aké atribúty nám spojenec ponúka. Dnes už určite nájdeme zopár spojencov s lepšími atribútmi za cenu nižšiu. 3 body zdravia prídu určite vhod pri hrozbe priamych zranení udeľovaných z kariet stretnutia. Z tohto dôvodu prižmúrime jedno oko pri platení za spojenca, lebo lacnejšia… Číst dále

Doplňky, Kopce Emyn Muil

Cestovní píseň (KEM 81)

Je neutrální doplněk s traitem Píseň, který si může si koupit jakýkoliv hrdina z libovolné sféry, za pouhý 1 zdroj, jež dokáže rozšířit váš hráčský balíček o další sféru – tentokrát duchovní, aniž byste museli mít daného hrdinu ze stejné sféry ve hře. Cestovní píseň (KEM 81) jako připojený doplněk přidává danému hrdinovi symbol zdroje – duchovna. Takže věc se má tak, že během hry si třeba líznete kartu tohoto doplňku z balíku, zaplatíte 1 zdroj ze zásoby daného hrdiny a přidáte tuto kartu k němu. Pokud hrajete třeba s hrdiny Legolasem (sf.taktiky), Gimlim (sf.taktiky) a Bilbem (sf.vědění) a náhodou jste se bůhví proč rozhodli vložit tento doplněk do hry, přidáte jej třeba k Legolasovi, tak díky textu na kartě písně získáte symbol duchovna. Hrdina pak bude moct kupovat karty ze dvou sfér (jak ze sféry taktiky, tak nově i ze sféry duchovní). Osobně si nemyslím, že je dobré míchat do hry zbytečně další sféru, pokud nemáte nějaký plán. Většinou tyto doplňky písní moc do hry nedávám, když nemám hrdiny s danou sférou. Například: Aragorn (sf.velení), Denethor (sf.vědění) a Dúnhere (sf.duchovní) – tam můžete přidat doplněk třeba na Aragorna či Denethora, čímž… Číst dále

Doplňky, Pozorovatel ve vodě

Zásoby (Pvv 62)

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Zásoby (Pvv 62) je doplnok vo sfére neutrálnej (neutral), ktorého cena sú 4 zdroje. Má kľúčové slovo utajení s hodnotou 3. Text na karte znie: Připoj k hrdinovi pod svou kontrolou. Hrdina s tímto doplňkem vždy získá ve fázi zdrojů 1 zdroj navíc. Kľúčové slovo utajení naznačuje, že karta je určená najmä pre hracie balíky s nízkym ohrozením. To podporuje aj neutrálna sféra doplnku, ktorá hráčov nijako neobmedzuje vo výbere hrdinov. Doplnok je možné hrať aj v inom hracom balíku, ale 4 zdroje ako cena za zahranie karty je dosť drahá záležitosť. V móde utajení je jej cena znížená na 1 zdroj, za predpokladu, že vaše ohrozenie je vo chvíli keď ju chcete hrať na hodnote 20 a nižšie. Ak hráte kombo Elrond (SaP 128) plus Vilja (SaP 137) môžete sa úplne vyhnúť plateniu za kartu. Podobne je to aj s kartou udalosti Well-equipped (TBoG 116). Keď je medzi zahodenými 2 vrchnými kartami hracieho balíka doplnok, môžeme ho priložiť na postavu trpaslíka v hre. Doplnok Zásoby je možné pripojiť len na hrdinu, ktorého kontrolujete vy. Vďaka… Číst dále

Brána Rudohoru, Doplňky

Dobré jídlo (BR 10)

Dobré jídlo (BR 10) je doplnok z neutrálnej (neutral) sféry za cenu 0 zdrojov. Je možné ho pripojiť len na hrdinov s vlastnosťou Hobit (Hobbit). Text na karte hovorí: Akce: Odhoď Dobré jídlo, abys o 2 snížil cenu příští události, kterou zahraješ v tomto kole a která odpovídá sféře hrdiny s tímto doplňkem. Niet sa čo čudovať, že doplnok ako tento môžeme pripojiť iba k hobitom. Oni vedeli oceniť dobré a chutné jedlo. Veľmi radi si ho dopriali častejšie ako iný národ Stredozeme. Ich denné stolovanie pozostávalo z 1.raňajok, 2.raňajok, jedenástej, obeda, poobedňajšieho čaju, a na konci dňa prišli samozrejme 2 večere. Samotná karta nám, po jej zahodení, prináša zníženie ceny následne hranej karty udalosti. Efekt platí do konca kola. V hre je veľa drahých kariet na ktoré sa dá uplatniť táto akcia. Ušetriť 2 zdroje je obrovské plus, využiteľné v budovaní naplánovanej stratégie počas hrania. Spolu sa pozrieme aké možnosti sa nám ponúkajú. Práve teraz sú k dispozícii hobití hrdinovia v každej sfére, takže nie je potrebné použiť doplnok s vlastnosťou Píseň, ktorý im pridá inú… Číst dále

Doplňky, Stín a plamen

Vilja (SaP 137)

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Vilja (SaP 137) je doplnok z neutrálnej (neutral) sféry za cenu 2 zdrojov, ktorý je možné pripojiť len k hrdinovi menom Elrond (SaP 128). Vďaka tomu získa symbol zdroja sféry duchovnej (spirit). Doplnok má veľmi zaujímavý text. Akce: Vyčerpej Elronda a Vilju, abys odhalil vrchní kartu ze svého balíčku. Smíš ji ihned zdarma zahrát nebo vyložit do hry, pokud je to možné. V opačném případě ji přesuň dospodu svého balíčku. Vilja je najmocnejší z trojice prsteňov elfov, ukovaný samotným Celebrimborom. Jeho sila je svojim spôsobom prevedená aj do kartovej hry Pán prsteňov. Umožňuje zahrať, alebo dať do hry vrchnú kartu z hracieho balíka hráča. Takto zahraná karta podlieha stále pravidlám, a nie vždy môže zostať v hre. Vtedy odhalená karta putuje na spodok hracieho balíka hráča. Spomeniem napríklad unikátne karty, ktorých druhá kópia nesmie byť v hre, alebo karty, ktoré je možné hrať len v určitý okamih. Mám na mysli hlavne karty udalostí s reakciou ako Zkouška vůle (ZS 50), Ukvapený úder (ZS 48). Na spustenie akcie prsteňa potrebujeme vyčerpať spoločne Elronda a Vilju. Táto kombinácia… Číst dále

Návrat do Tem. hvozdu, Události

Stíny minulosti (NdTh 125)

[RegUserOnly][/RegUserOnly]Stíny minulosti (Shadow of the Past) je nenápadná karta události, která ovšem pracuje s nadmíru zajímavým efektem. Prvním pozitivem této události je, že jde o kartu ze sféry neutrální a najdeme ji v balíčku hráče hned ve třech kopiích (samozřejmě pokud si je všechny tam zamícháme). I přes to, že stojí dva zdroje, nebudete muset řešit problémy, které jsou typické při placení karet u vícebarevného balíčku. Máte-li alespoň dva zdroje v zásobě hrdinů z jakékoliv sféry, tak můžete vyložit kartu rovnou do stůl. Dalším pozitivem u této karty je to, že využívá efekt jako Akci (Action) nikoliv Reakci (Response).Máte tedy naprostou volnost, kdy kartu zahrát a není tedy potřeba čekat na „správné“ okolnosti. Díky této volnosti se vykrystalizují dva hlavní momenty, ve kterých budete kartu moci vykládat do hry. První taková možnost je tuto kartu události zahrát ještě před přidělením karet stínů. Tedy ještě ve fázi Cestování či jinak řečeno Putování (Travel). Pokud máte navrchu odhazovacího balíčku setkání kartu bez stínového efektu, můžete ji nahodit na dobírací balíček a pojistit si tak, že nebude zaskočeni při obraně proti nějakému nepříteli. Hezké využití má tato událost… Číst dále